Dětské rybářské závody na rybníku Koupelna

08.07.2014 19:42

Díky místní organizaci Českéhorybářského svazu v Novém Kníně a ÚS města Prahy se mohly uskutečnit rybářské závody pro děti z blízkého okolí. Dětí se zúčastnilo 12,  převážně z rybářských kroužků NOVOKNÍNSKÝ LEDŇÁČEK a MOKROVRATSKÉ MŘENKY. Očekával jsem větší účast,ale termín se sešel s dalšími akcemi pořádaných fotbalisty a hasiči, a proto děkuji dětem, které ještě před akcí pořádané hasiči, přišly na závody. Děti jsem rozdělil do dvou kategorií od 6 do 8 let a od 9 do 15 let. Měřila se každá ryba. Za každý jeden cm byl udělen jeden bod. Celkem se nachytalo 19 ks ryb.

V kategorii do 8 let vyhrál Tomáš Poslední s počtem bodů 305. Tady se musel tatínek ohánět, aby ani jeden z šesti bojovných kapříků mladého rybáře nestáhl do vody. Na druhém místě se umístil Vojta Veselý s počtem 74 bodů a třetí místo obsadil Jan Záruba, který díky dvěma karáskům a jednomu okounovi dosáhl 48 bodů. V této kategorii jsme nechali rodiče přidržovat své ratolesti, protože hrozilo, že bojovní kapříci nám nějaké dítko stáhnou do vody. Bojovnost kapříků byla tak velká, že spousta ryb využila nezkušenosti mladých rybářů a tak si vybojovala svobodu. Nehledě na to, že většina dětí z rybářských kroužků používá háčky bez protihrotu. Snaží se co nejmíň rybu poškodit a tak se chovají jako správní sportovní rybáři.

V kategorii od 9 let se s nejlepším výsledkem může pochlubit Vendulka Veselá, která získal celkem 98 bodů. Vendulka měla velké štěstí. Rozhodčí chtěl již závody ukončit, ale chytání děti bavilo a chtěli čas závodu prodloužit. Tak se chytalo další půlhodinu. Vendulka v té době neměla ještě žádnou rybu, což jí velmi mrzelo a už přemýšlela, že bude poslední, ale vzápětí, krátce za sebou zabrali dva polední kapři a tito kapři jí zajistili první místo. Druhý z kaprů byl největší v celé soutěži a měřil 56cm. Druhé místo obsadil David Záruba, kterému lín a kapr zajistili celkem 66 bodů. Třetí místo obsadil Michal Němec, který chytil kapříka s počtem 44 bodů. Na čtvrtém místě skončil Jarda Tesař, který chytil kapříka o dva centimetry menšího. Děti byly odměněny praktickými cenami, na které přispěla místní organizace v Novém Kníně. Každé dítě si odneslo nějakou drobnost a krásný diplom, který malovaly samy děti. Mladí rybáři byli spokojení a již se těší na příští rok.

David Veselý Mokrovraty 21.6.2014