Vzor zapisování čísel revírů v novém úlovkovém lístku

06.03.2022 15:40

Hlavní změny a přínosy.

- A4 je nejčastěji používaným formátem umožňující snadný tisk, včetně potřebných údajů při vydávání povolenek k lovu ryb.

- Formát A4 je mnohem výhodnější pro celý životní cyklus dokumentu oproti stávajícímu netradičně velkému formuláři (56 x 10,5 cm). Dokumenty A4 lze následně snadno tisknout, skládat, skenovat, archivovat a s výhledem do budoucna i předávat v digitalizované podobě namísto stávajícího (drahého, zastaralého a zbytečně pomalého) předávání velkého množství tiskopisů mezi mnoha subjekty (tiskárna, Rada ČRS, ÚS, MO, rybáři, zpracovatelé statistik apod.). S formulářem A4 se při vyplňování údajů velmi dobře pracuje, přičemž je vhodně zobrazován na monitoru.

- Formát úlovkového lístku A4 je lehce složitelný (přeložení na 2x4 dílky). Dva potřebné ohyby papíru jsou naznačeny. Po přeložení tiskopisu povolenky k lovu ryb vznikne formát A6 rozměrově shodný s Rybářským řádem a soupisem revírů, při dalším přeložení nedochází k poškození samolepky povolenky (vzniklý ohyb vychází mimo samolepku).

- Oddíl I povolenky k lovu lze velmi snadno vyplnit konkrétními údaji o držiteli povolenky (rybáře) a vytisknout na kterékoliv tiskárně přímo na MO (je snadné, a přitom velmi komfortní toto zajistit přímo z programu, například z připravovaného RIS).  Výhodou je také možnost snadného vytištění formuláře povolenky v případě spotřebování předtištěných úlovkových lístků např. v MO při vydávání povolenek.

- Oddíl II povolenky k lovu, Evidence úlovků a docházek, má pro lepší přehlednost zapisování jednotlivých docházek a orientaci v tiskopise, označení každé strany a každého řádku pořadovými čísly na zapisování povinných údajů v povolence jako je datum lovu, číslo revíru, číslo podrevíru, druhu ryby, ks, kg a cm se nic nezměnilo.

- I když převážná většina revírů ČRS má šesticiferné označení (např. č. 481 501, ÚN Orlík), došlo k předtištění políček v části pro zapsání čísla revíru na 8 cifer, které mají některé státní správou vyhlášené revíry např. revír č. 06 441 087, Slatina. V případě zapisování čísla revíru s obvyklým šesticiferným číslem se doporučuje zapsání čísla revíru tak, že číslo bude v políčkách zarovnané směrem dopravaPři zapisování šesticiferného čísla dojde tedy k vynechání prvních dvou políček a první číslo se napíše od třetího políčka, viz přiložený vzor.

- Hlavním přínosem nového formátu úlovkového lístku A4 pro rybáře je skutečnost, že po skončení platnosti povolenky již nebudou muset vyplňovat Sumář úlovků a docházek a odevzdají povolenku bez sumarizace úlovků a docházek. Nový tiskopis totiž tuto část úlovkového lístku určenou k sumarizaci již vůbec neobsahuje. Zpracování sumarizace za příslušný rok bude provedena následně zpracovatelem z jednotlivých docházek.