Webová prezentace byla spuštěna-pro informování členů MO Nový Knín

06.04.2014 11:36

Hurá na ryby a nejen na ně?

Tak rybářská sezóna je v plném proudu. Ryby již berou ostošest jen vědět jak na ně? Jak navázat správně udičku? Jak nalézt rybářský revír a v něm
místo, kde se ryby zdržují a co jim po krátké zimně chutná? Proto jsou v činnosti rybářské kroužky MOKROVRATSKÉ MŘENKY a NOVOKNÍNSK LEDŇÁČEK.
Zde se mladí rybáři a rybářky učí tyto dovednosti a znalosti,  jak přelstít a nalákat rybičku na udičku.

              Mokrovratské mřenky chodí na místní obecní rybníček v Mokrovratech zvaný "Dolejšák", každý čtvrte od 15:00-16:00hod za předpokladu, že je hezké počasí. Špatné počasí správný rybář nezná, protože špatné počasí není a je jen špatně oblečený rybář či rybářka! V době kdy ryby neberou, jsme v místní škole, kde se učíme poznávat ryby a připravujeme si pruty a učíme se je ovládat tzv. rybolovnou technikou (Casting-speciální odvětví sportovního rybolovu). Rybolovnou techniku se učíme na prutech a terčích od MO ČRS Dobříš, tím jí moc děkuji.

             Na Dolejšáku se chytá metodou "Chyť a pusť" na háčky bez protihrotu a na jeden prut. Na prvních vycházkách jsme chytili malé perlínky ostrobřiché, línky obecné a okouny říční. Zde se může chytat bez povolenky a rybník slouží pro praktickou výuku lovu ryb.Děti z rybářského kroužku se učí, že rybářství není jen o chytání ryb, ale také o činnosti spojené s prací kolem rybníků. Při posledním setkání jsme vyrazili na místní revír Nebeský rybník. Zde jsme zalesnili svah mezi polem a rybníkem čímž pokračujeme ve vytváření protivětrné stěny.

            Novoknínský ledňáček je letos vzniklý rybářský kroužek v Novém Kníně pod místní Mateřskou a Základní školou. Do kroužku začalo chodit 24 dětí a většina se přihlásila do MO ČRS v Novém Kníně. Děkuji místní organizaci za přijetí mladých rybářů z rybářského kroužku. S dětmi chodíme lovit ryby na
místní podrevír Koupelnu patřící do revíru Kocába 1A. Koupelna je vedle soutoku Voznického potoka a pstruhové říčky Kocáby. Ideální místo pro praktickou výuku. Zde jsme zatím absolvovali dvě vycházky. Koupelna byla po povodních v roce 2013 značně poničena, momentálně je zarybněna převážně kapry a ty se nám bohužel na plavanou nepodařilo přelstít. Na další vycházku jsem si připravil pár prutů na položenou. Tento způsob lovu však považuji za méně aktivní a proto poprosíme místní organizaci o zarybnění i jiným druhem ryb než je kapr obecný.  Záměrně jsem napsal, že "s dětmi chodíme", protože s dětmi nechodím sám, ale i s rodiči a přáteli školy, kteří se do činnosti kroužku zapojují a chodí s námi na ryby. Tímto jím též děkuji.Všemdětem z rybářských kroužků děkuji za jejich zájem o rybaření a přeji mnoho rybářských zážitků a loveckých úspěchů. Pro zdokumentování činnosti a loveckých úspěchů jsem zprovoznil webové stránky rybářských kroužků:

https://mokrovratskemrenky-cz.webnode.cz/

https://novokninskylednacek-cz.webnode.cz/.

David Veselý Mokrovraty 30.3.2014